Hlavní navigace

Google a Open Source zničí Microsoft (už zase)

11. 3. 2006 0:10 (aktualizováno) František Fuka

Každou chvíli se někde objeví šokující úvaha o tom, jak někdo nebo něco zničí Microsoft (v posledních dnech to vypadá, že se o to celkem úspěšně pokouší Evropská komise). Aktuální kapkou, která možná přispěje k protržení přehrady, je skutečnost, že (jak už jste se asi dočetli) Google koupil malou společnost Writely, která přišla se stoprocentně webovým WYSIWYG textovým editorem.

Když jsem před pár měsíci Writely zkoušel, líbilo se mi, ale nechtěl jsem ho začít intenzivněji používat, protože na stránkách bylo jasně uvedeno, že celý systém je zatím zdarma, ale jakmile vyjde ze stádia Beta, bude se muset za některé featury platit. Odvážil bych se tvrdit (i když to zatím není oficiálně potvrzeno), že tyto obavy nyní padají a zadarmo bude úplně všechno, včetně převodu do PDF.

Hlavní revolucí ale podle mě není samotná možnost vytvářet bohatě formátované texty přímo v browseru. Když nic jiného, tak to už delší dobu umí GMail. Jako hlavní „Microsoft-Killer“ se mi jeví jednak možnost kolaborativní editace (více lidí může současně editovat tentýž dokument, aniž by hrozilo nebezpečí, že něčí práce přijde vniveč) a především možnost zpřístupnit vytvořený dokument komu se mi zamane prostě tím, že mu pošlu internetový odkaz (respektive mu ho Writely ve spolupráci s GMailem pošle automaticky).

Pokud komunikujete s nějakou „větší profi firmou“, nebo v ní dokonce pracujete, jistě se vám nejednou stalo, že vám přišel e-mail s předmětem „Zpráva“, který obsahoval přílohu „Untitled Document.doc“, po jejímž otevření jste mohli obdivovat pěkně zformátovaný grafický dokument s textem jako „Upozornění: Páteční schůze se od příštího měsíce přesouvají na středu a středeční na pátek. Karel Novák, ředitel.“ – To vše ve dvou různých fontech, třech velikostech písma a čtyřech barvách. V některých firmách takovéto e-maily dokonce představují většinu firemní komunikace a je to jeden z důvodů, proč bych nechtěl pracovat ve „větší profi firmě“.

Když uvážím, že pomocí GMailu, Writely (a případně dokonce GTalku) mohu totéž provést stejně snadno (spíše snáze) než pomocí Outlooku a Wordu, připadá mi, že by Microsoft měl začít mít docela strach.

Když totiž pan ředitel rozešle pouze link, po jehož odkliknutí uvidím zmíněný hezky upravený dokument přímo ve svém browseru, přestávají mě zajímat nuance jako „DOC“, „RTF“, „PDF“ nebo „ODT“. Zajímá mě skutečnost, že to „prostě funguje“. Místo Windows a MS Office může na každém počítači být Linux a Firefox. Většina uživatelů nepozná změnu (a když ano, bude jim připadat jako změna k lepšímu). Pokud bude moje firma paranoidní, nebudu se spoléhat na globální GMail, ale pořídím si do firmy „GMail for domains“. Pořád to myslím vyjde podstatně laciněji, než „standardní groupware řešení“ používaná dnes. Když mi filmový distributor pošle e-mail s odkazem „Naše nejnovější tiskové prohlášení s fotografiemi z nových filmů najdete na této adrese…“, je mi to sympatičtější (a jistě i jeho mailserverům) než megové přílohy. A pokud vyhotovení tohoto dokumentu bylo snazší, než ho psát ve Wordu, není co řešit.

Nezmínil jsem se o připravovaném Google kalendáři a decentralizovaných úložištích a thin clientech (takže by firemní pracovní stanice ani nemusely mít harddisky), ani o problému „Kdy přijde Google s tabulkovým procesorem?“, ale to už jsou detaily. Jako klíčové se mi jeví, že v nejbližších měsících bude existovat reálně použitelné výše nastíněné řešení, které umožní nezanedbatelnému procentu firem, aby svou IT infrastrukturu provozovaly pouze prostřednictvím internetového browseru. Samozřejmě, v každé z nich se bude muset objevit někdo, komu to dojde, a kdo přesvědčí vedení, že nadešel čas na změnu. Ale moc těch kapek do protržení přehrady nechybí. IMHO, samozřejmě.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).