Hlavní navigace

Psi štěkají, karavana jde dál

27. 4. 2006 10:08 František Fuka

Neunikly mi zprávičky na Lupějinde o antilinuxovém článku v časopise Euro a o reakcích na něj.

Chtěl bych ale všechny oprávněně rozhořčené a reagující poprosit: Vykašlete se na to, jenom tím přitěžujete sobě i svému oblíbenému operačnímu systému.

Ano, je jasné, že autor článku Karel Zaoral buď vědomě lže, nebo byl dobře zpracován někým, kdo vědomě lže a umí dobře zpracovavat poddajné lidi. Je jasné, že aby byl článek vyvážený a popisky u všech fotografií stejně objektivní jako u „hipíka Stallmana“ a „komunisty Cháveze“, měl by se popisek „Vytvořili jsme systém kontrol, který odhalí pětadevadesát procent chyb jěště před vydáním, říká Dalibor Lukeš z Microsoftu“ ještě rozšířit o slova „…z Microsoftu, společnosti usvědčené soudem z ilegálního monopolního chování a softwarového pirátství“.

Ovšem psaním dopisů šéfredaktorovi Eura, i pokud půjde o věcné dopisy, věcně rozebírající nesmysly v článku, nedosáhnete ničeho. Šéfredaktor (obzvlášť pokud si myslí, že když zaplatil za software Microsoftu, je tento software „jeho“) se v problematice neorientuje, kvůli vám se v ní orientovat nezačne a maximálně mu potvrdíte, že články Karla Zaorala zvyšují čtenost časopisu. Následně vyjde v Euro návazný článek, v němž budou ocitovány některé méně inteligentní a méně slušné reakce smradlavých Linuxáků, napíše se něco o „potrefených husách“, na to linuxáci opět zareagují a tak to může pokračovat několik měsíců.

Podobně to dělá například Jiří X. Doležal: Snad už i jeho šéfredaktorovi, byť by v životě nepoužíval nic jiného než MSIE a Outlook, musí být jasné, že v případě tohoto pána jsou drogy opravdu zlo a že píše naprosté nesmysly (byť jim pravděpodobně upřímně věří). A jsou to jistě větší a snadno napadnutelnější nesmysly, než v článku Karla Zaorala. Přesto je Jiří Desátý Doležal píše dál a všichni v Reflexu jsou spokojeni.

Pochopte, že pokud autor antilinuxového článku dostane e-mail z domény „linuxsoft.cz“, apriori k němu – bez ohledu na obsah – přistupuje podobně, jako když někdo ve Svazu bojovníků proti fašismu obdrží e-mail z „hitler@white­power.org“.

Uvědomte si, že město Mnichov nebo Česká pošta nezačali používat Linux proto, že si o jeho kvalitách někde přečetli („Hele, Horste, tady na slashdot.org píšou, že ten Linux je fajn věc, tož bychom to mohli zkusit“). Ve všech podobných případech se musel mezi lidmi s rozhodovacími pravomocemi objevit někdo, kdo Linuxu rozuměl a dokázal ostatním říct „Já vím, o čem je řeč, a zaručuji vám, že s Linuxem ušetříme, věřte mi“.

Je skutečností, že lidí, kteří jsou na rozhodujících postech, a tvrdí totéž o Microsoftu, je podstatně více než v případě Linuxu. Je to způsobeno například tím, že lidé na rozhodujících postech více dají na hlasy těch, kteří jsou dobře oblečeni, nenosí trička s anglickými nápisy a předkládají hezky barevné grafy na laminovaném papíře (zda grafy odpovídají skutečnosti není důležité). Pokud na této skutečnosti chcete něco změnit, nepomohou tomu dopisy do Euro nebo Reflexu.

Nechte je štěkat.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).