Hlavní navigace

Klamavá reklama na vypálení Lidic

5. 9. 2006 13:29 František Fuka

Na adrese totalburnout.cz vás čeká interaktivní hra na vypálení Lidic. Jste informováni o bodovém hodnocení (za zastřelení Čecha je pochopitelně méně bodů než za upálení), vyberete si jednu ze dvou doplňkových zbraní (granáty nebo plamenomet) a když už se těšíte, že začnete hrát, bafne na vás nápis:

„Na co si tu hraješ? V Lidicích to nebyla hra ale realita!“

Pak sestřih dokumentárních záběrů z vypálení Lidic a konečně výzva:

„Navštivte místa, kde lidé přestali být lidmi. Památník Lidice.“

Z toho se domnívám, že celý web je reklamou památníku Lidice a že jeho účelem je dohnat mladé lidi k jeho návštěvě. Obávám se, že v tomto ohledu jde o zcela zbytečnou investici.

Nepochybuji o tom, že si teenageři tento virální kousek budou navzájem rozesílat a dělat žerty o tom, že by taková hra byla fajn. Možná si některý z nich po návštěvě této stránky uvědomí, že vypalovat vesnice a vraždit civilní obyvatelstvo není vhodné.

Ale dokážete si představit, že někdo po shlédnutí těchto stránek dostane chuť navštívit památník Lidice? Já tedy ne.

P.S: Je zajímavé, jak staré masakry přestávají být závadnými. Třeba Čingischán rozhodně zabil více lidí než Němci v Lidicích, ale nikdo nevidí nic kontroverzního na tom, když v nějaké válečné hře můžete hrát za Čingischána, vypalovat, drancovat a vraždit civilní obyvatelstvo. Za pár let možná někdo udělá slušnou hru i podle těch Lidic.

P.P.S: Dobrá rada pro příští „cool“ kampaň památníku Lidice: Slovo „burnout“ opravdu neznamená „vypálení města“, ale buď „vypálení motoru“ nebo „totální vyčerpání“.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).